Hyväksyntä on kokemista

Hyväksyntä on kokemista.

Tunteen hyväksyntä on sitä, että kokee tunteen. Myöntää sen olemassaolon ja tarvittaessa ilmaisee sitä turvallisesti esimerkiksi puhumalla.

Miksi kirjoitan tästä?

Välillä hyväksyntä ymmärretään väärin. Tai oikeastaan sitä sovelletaan väärin. Väärinkäytettynä hyväksyntä muuttuu blokkaamiseksi, siitä tulee este tunteiden kokemisen tielle. Tässä tilanteessa ihmisen rationaalinen mieli sanoo itselleen ”Minä hyväksyn tämän. Minä hyväksyn tämän”, vaikka pelkotilassa hormoneja ampuva amygdala haluaisi huutaa saatanaa ja juosta pakoon. Ihmisen primitiivisemmät osat ovat tunteen vallassa ja rationaalinen mieli estää kokemasta tunnetta. Tunne ei purkaudu ja tule käsitellyksi.

Mikä siis avuksi?

Esimerkin vuoksi otetaan anekdootti eläinmaailmasta:

Leijona liikahtaa pusikossa ja antilooppilauma lähtee loikkimaan pakoon. Vaikka yksittäinen antilooppi huomaisi kahden sekunnin jälkeen, ettei kyseessä ollutkaan leijona, vaan lentoon lähtenyt lintu, niin antilooppi ei voi pysähtyä. Tai voi, mutta silloin antilooppi jäisi vain tärisemään paikalleen. Eläimen on jatkettava juoksua. Säikähdyksen aiheuttama stressi on niin valtava, että eläinten on juostava se pois, vaikka uhkaa ei olisikaan. Estettynä stressireaktio jää kehoon kytemään.

141103_aasianleijona_esittelyssä_1280x500

Sama pätee omalla tavallaan ihmisiin. On parempi ilmaista tunteitaan, kuin jättää ne kytemään. Aivomme ovat kuitenkin melko kehittyneet ja pystymme jossain määrin säätelemään primitiivisiä reaktioitamme tai ainakin valitsemaan ilmaisemmeko niitä. (Ellei reaktio ole äärimmäisen voimakas)

Aiheesta puhuessani käytän paljon seuraavaa esimerkkiä:

Ihminen yleensä nauraa kun häntä naurattaa. Hän siis ilmaisee tunnettaan vapaasti. Ihminen ei kuitenkaan aina itke, vaikka häntä itkettäisi. Hän ei siis ilmaise tunnettaan vapaasti. Esimerkiksi surun voi ”työntää” pois ja sen voi ”hyväksyä” rationaalisesti ja se voi olla välillä olennainen selviytymistaktiikka. Mutta aitoa hyväksyntää eli tunteen kokemista se ei välttämättä ole.

Tunteet ovat luonnollinen osa ihmistä. Myös negatiivisena koetut tunteet kuten suru ja viha. Monesti tunne menee nopeiten ja pysyvämmin ohi kokemalla se. Tunteiden kokeminen on luonnollinen prosessi: ihminen nauraa naurunsa ja sitten lopettaa. Ihminen itkee ja kun suru on koettu, olotila on parempi. Isommissa asioissa käsittely saattaa vaatia aikaa, mutta lähtökohtaisesti lopulta tunteet menevät aina ohi jos niiden sallii.

Tunteiden kokeminen ja prosessointi on luonnollinen osa ihmisenä olemista. Tunteidensa kokeminen on terveellistä ja niiden estäminen voi olla jopa vaarallista psyykkiselle hyvinvoinnille. Estetyistä ja syrjääntyönnetyistä kokemuksista tulee pahimmillaan tunnelukkoja, fobioita ja muita mielenongelmia.

Kirjoitan tästä siksi, että haluan omalta osaltani normalisoida tunteita ja ihmistä tunnepohjaisena olentona, koska kaiken lukemani ja kokemani perusteella se on äärimmäisen tärkeä tekijä meidän hyvinvoinnissamme.

Vai oletko joskus pyöritellyt päässäsi jotain keskenjäänyttä konfliktia jonkun toisen ihmisen kanssa, vain siksi ettei asiaa sovittu, pyydetty anteeksi ja menty eteenpäin?

Tai kamppaillut jonkin triviaalilta tuntuvan kammon, pelon tai surun kanssa, mutta jota et vain uskaltanut tai kehdannut sanoa ääneen?

Minä ainakin olen. Olen myös oppinut, että riidat kannattaa aina sopia ja hölmöltäkin tuntuvat asiat käydä läpi.

Olen myös nähnyt vierestä kun ihmisillä menevät välit poikki esimerkiksi jonkin aivan turhanpäiväisen vanhan perintöriidan takia. Sitten välirikko kestää kymmeniä vuosia. Aivan järjetöntä. Mutta tuollaisissa tilanteissa ei ole kyse enää rahasta. Kyse on tunteesta.

Tunteiden kokeminen voi olla välillä tuskallista ja epämiellyttävää. On tärkeää muistaa että tunteisiinsa ei kuole. Päinvastoin. Lopulta ne eheyttävät ja niiden kokeminen vapauttaa.

Ja mielestäni pieni hetki tuskaa on parempi kuin vuosikymmen kärsimystä.

Terveisin,

Mikko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s