Apulannan elämäkerta – 8 opetusta

apukanta.jpg

Luin Apulannan elämäkerran Kaikki yhdestä pahasta 1.2.2017. Kirja kuvaa apulannan syntyä ja toimintaa vuodesta 1991 vuoteen 2014.

Ohessa 8 opetusta, jotka poimin kirjasta.

1. Ole uskollinen itsellesi ja musiikillesi

Apulanta on toki ottanut vaikutteita, kuten kaikki muutkin bändit, ja muuttanut soundiaan uransa aikana, mutta bändi on kuitenkin pysynyt uskollisena itselleen ja omalle tekemiselleen. Tämä näkyy erityisesti bändin julkisuuspresenssissä, joka on aina ollut hulvaton ja omintakeinen.

Ole siis paikalla silloinkin, kun työsi tuntuu vaikealta. Usko tekemiseesi silloinkin, kun tuntuu että usko loppuu. Tee omalla tyylilläsi, varsinkin jos se toimii.

2. Itse voi tehdä paljon, apu on silti tarpeen

Do it yourself -asenteella pääsee pitkälle. Ihminen ei kuitenkaan ole saari tai edes niemi. Opettele siis pyytämään apua ja kysymään neuvoa. Vahva ja rohkea ihminen pyytää apua kun ei itse osaa, tiedä tai jaksa.

3. Musiikkia voi tehdä niin paljon kuin haluaa.

Jossain vaiheessa Apulannan laulaja-kitaristi ja biisintekijä Toni Wirtanen ymmärsi, että kappaleita voi kirjoittaa niin paljon kuin sielu sietää ja biisejä tulee aina lisää. Tämä on huikea oivallus. Biisejä, samoin kuin blogauksia, voi ja saa tehdä ihan niin paljon kuin haluaa, eikä siihen tarvita kenenkään lupaa. Voit tehdä ihan niin paljon kuin tykkäät ja voit tehdä mitä erilaisimpia juttuja. Sinulla on lupa, toimi.

cienpies-woman-head-music-notes-splash.jpg

4. Huomioi omat voimavarasi

Ole tarkkana jos teet pitkiä päiviä. Milloin tuntuu hyperaktiiviselta ja siltä ettet haluaisi lopettaa?  Ota selkeitä vapaapäiviä jolloin et suorita laisinkaan. Myös päivän aikana kannattaa rentoutua ja ottaa vaikka lyhyet nokoset. Se lisää tehokkuutta ja hyvinvointia.

Liikunta on olennaista varsinkin luovan työn tekijälle, koska luominen on henkisesti erittäin vaativaa.

5. Pitkäjänteisyys, musiikki edellä

Jos teet musiikkia sydämellä, olet mukana pitkässä pelissä. Tämä on elämän pituinen tie. Voit tehdä biisejä läpi koko elämäsi : )

Biisit ovat aina muisto myös tietystä ajasta. Muistat todennäköisesti missä mikäkin kappale ja teksti syntyi ja mitä ajatuksia siinä oli taustalla.

notes.jpg

6. Ole tarkkana miten musiikki vaikuttaa sinuun

Musiikilla on vaikutusta meihin. Negatiivinen ja positiivinen musiikki vaikuttavat ihmiseen eri tavoin. Hitaasta musiikista voi tulla hidas, väsynyt ja herkkä olo. Nopea ja duurivoittoinen musiikki voi taas energisoida ja piristää. Onkin hyvä huomata mitä fiboja mikäkin musiikki itsessä aiheuttaa.

Lisää tietoa musiikin vaikutuksista wikipediasta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Music_and_emotion

6. Vaikeuksien kautta voittoon

Apulanta on kohdannut matkallaan erinäisiä haasteita ja muutoksia ja aina selvinnyt niistä voittajana. Jos on kipinää ja tahtoa, niin aina voi jatkaa ja mennä eteenpäin.

Mikään ei voi pysäyttää sinua niin kauan kuin itse jatkat etenemistä.

7. Kommunikaatio on bändissäkin kaiken A ja O

Tämä on luokkaa ”älä tee niitä virheitä joita muut tekevät”. Apulannan jäsenet eivät osanneet keskustella keskenään ja siitä seurasi lähes kaikki bändin ongelmat.

Keskustelu on taito, joka kannattaa opetella. Vaikeistakin asioista voi opetella puhumaan. Se vaatii rohkeutta ja uskaltamista, mutta se palkitaan moninkertaisesti. Tiedän tämän koska olen tehnyt sen itse. Hyvässä luottamussuhteessa voi puhua turvallisesti hankalistakin asioista.

Mielummin enemmän keskustelua kuin liian vähän.

8. Musiiki on tunnetta, tunne on tärkein.

Teknisesti taitava mutta tunteeton soittaminen on todennäköisesti tylsää. Musiikki vaikuttaa tunteita säätelevään mantelitumakkeeseen ja on sitä kautta suoraan yhteydessä tunteisiimme.

Musiikintekijänä saattaa helposti päätyä analysoimaan kuulemaansa musiikkia. Analyysi on kuitenkin rakenteiden tarkastelua, pohjapiirrokse tutkimista. Fiilistely keskittyy nauttimaan itse kokemuksesta ja se kertoo miltä biisi tuntuu. Fiilispohjainen kuunteleminen on kenties jopa tärkeämpää kuin analyyttinen kuuntelu, koska kuulija kuuntelee musiikkia kuitenkin pääasiassa fiilistellen : )

Kaiken kaikkiaan Apulannan elämäkerta oli oikein miellyttävä ja mielenkiintoinen kirja, suosittelen !

Terveisin,

Mikko J. Heikkinen

naama

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s