Itsekuri, osa 2: itsekurin piilotetut palkinnot

Terve!

Se on Mikko tässä moro! Tämä postaus on jatkoa blogaussarjaani itsekurista. Itsekuri, ja laajemmin kyky johtaa itseään, on yksi elämän supertaidoista. Tässä blogaussarjassa jaan ja pohdin oppimiani vinkkejä ja ajatuksia aiheeseen liittyen, enjoy 🙂

treasure

Itsekuri, osa 2: Itsekurin piilotetut palkinnot

Kun teet jotakin säntillisesti ja toistuvasti ja viet projektisi maaliin, niin tapahtuu jotain maagista. Tapahtuu sellaista kehitystä, jota et pysty kuvittelemaan etukäteen. Itsekuri sisältää aina monenlaisia piilotettuja palkintoja ja tämä on kiva tiedostaa, koska se antaa ainakin itselleni lisäpotkua tehdä asioita. Palkintoja ei tarvitse tietää, riittää kun luotat siihen, että ne ovat siellä. Jos tekemäsi asia tuntuu sinulle merkitykselliseltä, niin sitä kannattanee seurata 🙂

Esimerkki 1: Kun otat haasteen kirjoittaa aamusivuja (aamusivut: 3 sivua tajunnanvirtaa heti herättyäsi) joka päivä 5 päivää putkeen, niin et tiedä mitä olet oivaltanut viiden päivän jälkeen. Sinulla ei ole mitään hajua siitä vielä, mutta tulet oivaltamaan jotain elämästäsi, luovuudestasi tai jostakin muusta.

Esimerkki 2: Alat käymään lyhyellä lenkillä 3 kertaa viikossa ja teet sitä kuukauden. Sinulla ei ole mitään hajua miltä sinusta tuntuu kuukauden päästä kun olet tehnyt tämän. Tutkimustulosten valossa voidaan kuitenkin olettaa, että palkinnot ovat positiivisia elämäsi kannalta.

Itselleni oli aluksi vaikea käsittää, että palkinnot esimerkiksi muuttuneissa ajattelutavoissa, ovat niin konkreettisia. Tämä on todella huima ja innostava oivallus!

Jollain tavalla koen, että ehkäpä kaikkein vaikeinta on ymmärtää, että voin oikeasti ajatella ja tuntea asioista todella eri tavalla kuin mitä ajattelen ja tunnen nyt. On erittäin vaikea tietää sitä mitä ei tiedä ja vielä vaikeampaa tietää, mitä voisi kenties tulevaisuudessa tietää. Tietenkin, kun katson taaksepäin elämääni, niin monenlainen kehitys on ilmiselvää ja on selvää, että ajattelen ja tunnen monista asioista eri tavoin kuin vaikkapa 10 vuotta sitten. Sama todennäköisesti pätee myös sinuun.

Kuitenkin vielä tästäkin kaikkein oivaltavin pointti on huomata ajattelun muutos lyhyillä aikaväleillä ja miten nopeasti se voi tapahtua. Oikeasti jopa yksi keskustelu voi aiheuttaa sen, että elämäsi ja ajattelusi muuttuu. Yksi blogipostaus voi aiheuttaa sen. Yksi musiikkikappale voi aiheuttaa sen. Yksikin harjoitus voi aiheuttaa sen, jos olet muutokselle avoin.

Konkreettinen esimerkki omasta elämästäni: tein musiikkia ja minun oli haastava saada biisejäni valmiiksi. Monenlaisia esteitä nousi ajatuksissani eri vaiheissa tekoprosessia ja jatkuva junnaaminen vaivasi minua. Tämä kesti useita vuosia. En uskaltanut viimeistellä kappaleitani.

Kun tajusin ongelman, aloin hieman perehtymään siihen, kuinka saattaa kappaleita valmiiksi ja hankin yhden työkalun. Tämän jälkeen sitouduin erittäin yksinkertaiseen ja helpohkoon harjoitukseen: viiden päivän viimeistelyhaaste. Kerroin ystävälleni, että aion viiden päivän ajan viimeistellä yhden keskeneräisen kappaleen per päivä ja lähettää sen hänelle. Jos en lähetä valmista kappaletta päivän aikana, niin maksan hänelle 100 euroa sakkoa per missattu päivä.

Tämän itse keksimäni harjoituksen pointti oli ottaa laser focus ainoastaan yhteen osa-alueeseen musiikinteossa ja kehittyä siinä. En aikaisemmin ollut tajunnut, että kappaleiden viimeistelykin on oma taitonsa ja jos siinä on ongelmia, ne voi korjata. 100 euron sakko voi kuulostaa hurjalta, mutta harjoituksen hienous piileekin siinä, ettei kappaleen laadulla ole mitään väliä. Ainoa mitattava tekijä on se, että kappale viedään maaliin! Biisi voi olla ihan mitä tahansa pimpelipompelia, riittää, että kyseessä on jokin keskeneräinen projekti, joka viedään maaliin. That’s it. Hätätapauksessa voisin siis viedä jonkin melodian tyngän maaliin vaikka vartissa jos haluaisin. Epäonnistuminen olisi siis miltei mahdotonta, mutta sakon uhalla onnistuminen pakollista. Win-win tilanne.

Nopea sivuhuomio: nyt, jos harjoituksena olisikin tehdä ”hyvä kappale päivässä ja viedä se maaliin” niin homma kusisi heti alkuunsa. Mikä on hyvä kappale? Sellainen johon olet tyytyväinen? Olen harvoin täysin tyytyväinen taiteeseeni (nykyään tosin paljon enemmän kuin ennen). Olen huomannut, että taiteen ”laadulla” ja tyytyväisyydellä ei välttämättä ole edes hirveästi yhteyttä. Nykyään olen tyytyväinen tehdystä työstä, sillä se on ainoa asia jolla on merkitystä.

Harjoituksen tulokset olivat yllättäviä. Tein kaikki viisi päivää onnistuneesti maaliin ja se oli hienoa itsessään. Vielä hienompaa oli hetken päästä huomata muuttuneet ajattelutapani viimeistelyn suhteen.

Mitä siis opin?

Opin katsomaan keskeneräisiä biisejäni eri tavalla. Menemättä liikaa musiikin tekemisen yksityiskohtiin, niin tajusin kuinka voin nopeasti saattaa kappaleen valmiseen muotoon ja kuinka ratkaisut olivat siinä mitä olin jo tehnyt biisiin.

Tärkeintä kuitenkin oli muuttunut tunne. Tunne siitä, että hei tämänhän voisi viedä maaliin tuosta noin. Huomasin, ettei maaliin vieminen ollutkaan mikään mörkö, vaan oikeastaan aika siisti juttu. Asioiden tekeminen valmiiksi on siistimpää kuin asioiden tekeminen täydellisesti 🙂

Terveisin,

Mikko J. Heikkinen

naama.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s