Lisää pointteja musiikista (syvää)

Tämä on jatko-osa pointteja musiikista postaukselleni. Jälleen sanon asiat suoraan ja kaunistelematta, suutu jos haluat. Itse tykkään poimia kaikesta lukemastani sen, mikä juuri minua hyödyttää. Ehkä tässäkin tekstissä on jokin tiedonjyvä, joka koskettaa sinua juuri nyt?  Lue ja ota selvää 🙂

1. Musiikin säännöt ovat nyrkkisääntöjä. Optimaalitilanteessa pystyt huomioimaan tietämyksesi, mutta toimimaan siitä huolimatta luovalla ja haluamallasi tavalla. Säännöt ovat ikään kuin turvaverkko, johon voit tukeutua vaikeina hetkinä.

Vertaa: se tilanne, jossa olet sääntöjen orja etkä uskalla rikkoa niitä ja teet formalisoitua, epäinspiroituvaa taidetta, joka on ”oikeaoppista” ja tylsistyttää sinua.

Säännöt ovat turvaverkko, johon voit tukeutua vaikeina hetkinä, mutta muuten tasapainoilet nuoralla korkeuksissa. Kulje rohkeasti.

1tarpeze.jpg

2. Taide tulee ulos sinusta vain tekemällä. Siksi on tärkeää olla itselleen armollinen synnytysvaiheessa. Se voi vaatia huutamista ja pinnistelyä, eikä se välttämättä ole kaunista. Parhaimmillaan taide luiskahtaa ulos sinusta kuin vahingossa, kuin aamuinen kakka, joka pienellä ponnistuksella pulahtaa pönttöön, tuntuu hemmetin hyvältä ja aurinko paistaa 🙂

1aamuaurinko.jpg

Jos et anna taiteesi luiskahtaa ulos, teet sille abortin, eli tapat sen jo ennen syntymistä. Abortti on itsekritiikin ja perfektionismin pahin sivuoire.

En voi taata, että tekemäni taide on hyvää, mutta voin taata että se tulee kyllä ulos jos otan asiakseni sen synnyttää. Tämä on ainoa asia johon voin luottaa.

3. Mieli suoltaa sitä mitä mieleen syöttää. Tämä menee elämän rakenteisiin asti. Mielesi ja kokemuksesi todellisuudesta on kaiken kokemasi summa. Päivittäiset altistuksesi erilaisille ajatuksille muovaavat siis sitä, mitä elementtejä mielesi käsittelee.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit hallita inspiraatiotasi.

Jos kuuntelet paljon reggaemusiikkia, on mahdollista että alat haluta tehdä sitä itsekin.

Jos luet paljon self-help kirjallisuutta, on mahdollista että haluat alkaa kirjoittaa blogia aiheesta.

Jos katselet youtubesta treenausvideota, saatat huomata treenaavasi seuraavana päivänä.

Jostain ideat tulevat mieleesi. Taiteessa eri vaikuttimet sekoittuvat mielessäsi, eri elementeistä muodostuu uusi soppa, joka on sinun tehtäväsi tuutata ulos.

1mind.jpg

4. Itsekritiikki, perfektionismi ja pessimismi ovat pelon eri muotoja. Pelkäät ettet ole tarpeeksi hyvä sillä mittapuulla, joka mielessäsi on, ja joka on vaikuttimiesi tulos, joten et uskalla viedä kappaleita maaliin. Pelkäät kohdata omien kykyjesi rajallisuuden, joten päätät olla tekemättä mitään. Julistat mielessäsi kaiken olevan paskaa, koska on helpompi piiloutua pessimismiin, kuin kohdata oma ilmaisu sellaisena kuin se on. On helpompi paeta todellisuutta kuvitelmaan, kuin kohdata elämä sellaisena kuin se on.

Sinun ilmaisusi on riittävä. Voi olla hankalaa olla vertailematta itseään muihin, mutta se on tavoittelemisen arvoista. Oma polkusi on oma polkusi. Ei kenenkään muun. Kukaan muu ei sitä voi kulkea. Vain sinä voit tehdä sellaista taidetta kuin sinä teet. Näe arvo siinä. Arvosta vaikuttimiasi ja arvosta sitä mitä sinusta tulee ulos, koska se on kaikki mitä sinulla on.

5. Inspiraatio on loputon. Voit aina syöttää mielellesi uusia vaikuttimia ja mieli kyllä yhdistelee elementtejä uusilla, yllättävillä tavoilla. Luovuus on tapa ja kuten kaikki tavat, jos pidät sitä yllä, se palvelee sinua. Jos laiminlyöt sitä, se kuihtuu. Mutta luovuus on aina osa sinua ja on aina ulottuvillasi, milloin haluatkaan. Kastele sitä ja se kukoistaa.

Luovuus on aina osa sinua ja aina ulottuvillasi. Kastele sitä ja se kukoistaa.

6. Taiteen tekemisen kuuluu olla pääasiassa antoisaa. Jos se ei sitä ole, voi olla syytä tarkastella sitä uudelta kantilta. Jos taiteen tekeminen menee pakonomaiseksi vääntämiseksi ja se ei ole enää hauskaa, niin mikä pointti siinä enää on?

Tietty määrä tuskaa kuuluu kuitenkin prosessiin. Elämän kaikkiin prosesseihin sisältyy myös tuskaa. Kutsun tätä tarpeelliseksi tuskaksi.

Tarpeellinen tuska on sitä, kun haluat oppia uutta, mutta mielesi ja kehosi ei ole vielä oppinut uutta. Silloin käytät tahdonvoimaasi kohdataksesi tuskaa, kunnes mielesi ja kehosi  on muotoutunut uuteen muotoon. Muutos on väkivaltainen prosessi, jossa jotain vanhaa tuhoutuu ja jotain uutta tulee tilalle. Siemenestä kasvaa puu, toukasta perhonen jne. Selkeimmin tämä näkyy vaikkapa kuntosaliharjoittelussa, lihas hajoaa ja paranee vahvemmaksi. Mutta sama mekanismi pätee minkä tahansa tavan luomisessa. Sama mekanismi pätee koko elämään. Vaivannäkö, eli tuska, on resurssi jolla voi ostaa mitä vain.

Tuska on resurssi, jolla voi ostaa mitä vain.

1avssv.jpg

7. Säännöt ovat helpottamassa ja tukemassa sinua. Ne ovat tehty, jotta elämä olisi helpompaa. Intuition vastaisesti rajoitukset auttavat meitä toimimaan, koska ne säästävät brainpoweria, joka kuluu päätöksenteossa.

Tähän perustuu Albert Einsteinin sitaatti: Quiet life feeds the creative mind.

Lepotilassa aivoilla on aikaa kehitellä kaikkea hauskaa, kun ei tarvitse tehdä ylimääräisiä päätöksiä. Ole rutinoitunut elämässäsi, jotta voit olla rohkea ja räiskyvä taiteessasi.

Järjestele elämäsi niin, että voit antaa täyden panostuksen taiteellesi.

Järjestä rutiinisi kuitenkin niin, että teet taidettasi. Amatöörit odottelevat inspiraatiota, ammattilainen menee inspiraation luokse, eli tekee.

8. Taitelija-minällämme on eri kehitysvaiheita, kuten meilläkin. Aloittelevan taiteilijan mieli on puhdas säännöistä ja vaatimuksista, siksi aloittelijat uskaltavat olla rohkeita ja luovia taiteessaan. He eivät tiedä sääntöjä, joita rikkovat.

Teini-iässä taiteilijaminämme alkaa oppia, että noin ja näin kuuluu toimia. Tässä kohtaa voit kapinoida tai kulkea lauman mukana. Huolimatta valinnastasi, itsetietoisuus alkaa vaivaamaan sinua. Alat tiedostaa ympäristön normit ja vuorovaikutuksen säännöt.

Kypsä aikuinen taiteilija on teini-ikäisen taiteilijan ja lapsi-artistiminän sekoitus. Aikuinen taiteilijaminä tietää normit ja säännöt, mutta uskaltaa olla kuin lapsi ja rikkoa niitä hyvällä maulla. Kypsä aikuinen tuntee itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa, hyväksyy ne ja pelaa niiden varassa. Lopputuloksena on oivaltavaa taidetta.

Tästä oivina esimerkkinä Paperi T:n Malarian pelko tai Cheekin viimeisin levy Alpha Omega, jotka molemmat demonstroivat kypsää aikuista taiteilijaminää. (Sivuhuomiona: Cheekin musiikin laadun kehittyminen on ollut nouseva käyrä, kuten uran taloudellinenkin menestys. Hieno esimerkki orgaanisesta kasvusta ja siitä kuinka tekemisen kautta pääsee yhä oivaltavampaan taiteeseen.)

1paperi
paperi T
1cheek
Cheek

 

Taiteilijan kehityskaari:

Aloittelijana sinulla ei ole vielä omaa soundiasi, eikä sinulla kuulukkaan olla. Olet tutkimusvaiheessa, etsit sitä vielä. Tee sitä mikä sinua koskettaa, niin löydät sen.

Teini-iässä on myrskyjä ja myräkkää. Näkemykset menevät uusiksi ja olet hukassa. Tee sitä mikä sinua koskettaa, niin ymmärrät.

Kypsänä aikuisena on erilaisia aikoja, mutta tietty tyyneys on asettunut aloilleen. Tiedät enemmän kuka olet. Tee sitä mikä sinua koskettaa, niin nautit.

Huomaat ettei ole väliä, missä vaiheessa olet menossa tai onko tällä minun hatusta heittämälläni mallilla edes mitään merkitystä. Kun teet sitä mikä sinua koskettaa, niin olet luultavasti oikeilla jäljillä. Mutta kokeile itse 🙂

9. Kaikki tekevät aluksi paskaa, se kuuluu asiaan. Kaikilla on potentiaali tulla hyväksi, myöskin se kuuluu asiaan 🙂 Usko itseesi ja siihen, että kehityt, koska niin tapahtuu joka tapauksessa.

Antoisaa luomista!

Terveisin,

Mikko J. Heikkinen

naama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s