X määrä pointteja musiikista (vain tekijöille)

Muutamia pointteja musiikin ja taiteen tekemiseen ylipäätänsä. Pointtina on vapauttaa tekeminen, saada enemmän tehtyä ja nauttia siitä enemmän. Yksinkertaistan paljon ja sanon asiat suoraan 😛

1. Ajattele vähemmän, tee enemmän. Katkaise ajattelusi, totea fuk that ja ala tekemään sitä mitä alunperin ajattelit. Liiallinen ajattelu ja rationalisointi ovat vihollisiasi, hylkää ne. Alitajuntasi on sinua fiksumpi, se tietää mitä sinun tulee tehdä.

2. Kuuntelijaasi ei kiinnosta musiikkisi tekninen puoli tai miten se on tehty, eikä sitä tarvitse paljastaa kenellekkään, ellei halua. On aivan sama väsäsitkö biisin mummin ukulelella, FL studiolla vai kännykän rumpukoneella, kasuaali musiikin kuuntelija haluaa kuunnella musiikkiasi, ei analysoida sitä.

3. Yksinkertaista. Monimutkaisuus ei ole hienoa eikä älykästä. Yksinkertaistaminen on älykästä. Yksinkertainen on taidetta. Eleganssi on kaunista. 

4. Huippuammattilaisetkaan eivät aina tiedä mitä tekevät, eikä tarvitse tietää. Ole kuin lapsi. Leiki ja tutki ja tee valmiiksi ja jatka ja tee lisää. Tee mitä vaan mutta tee valmiiksi. Luominen on 100% vapaa prosessi. Olet vapaa ilmaisemaan ihan mitä hyvänsä, kuten lapsi on vapaa leikkimään miten haluaa. Nauti kyvyistäsi, niin ylität ne kerta toisensa jälkeen 🙂

5. Kohauta olkiasi netissä mölyävien mielipiteille musan tekemisestä. Keskity vain omaan polkuusi. Kohauta olkiasi myös asiasta mitään ymmärtämättömien kommenteille. Kuuntele ainoastaan niitä tekijöitä, jotka inspiroivat sinua, saavat aikaan asioita, puhuvat rakentavasti ja tekevät mielestäsi hyvää jälkeä.

Huom. Tämä rajaa seuraamiasi ihmisiä radikaalisti ja se on tarkoituskin. Välillä ihmisillä on kehnoja ajatuksia ja se on hyvä huomata. Kontrolloi vaikuttimiasi tai ne kontrolloivat sinua. Tue toimintamalleja, joilla saat tuloksia.

Vaikuttimesi muovaavat tekemisesi joka tapauksessa, joten ole tarkkana. Pidä kiinni vapaudesta, uteliaisuudesta ja tekemisestä.

6. Ei ole mitään sääntöjä miten pitkä tai lyhyt kappaleen tulisi olla tai miten pitkä tai lyhyt blogipostauksen tulisi olla. Eri tilanteissa toimii erilaiset ratkaisut. Tämä on erittäin tärkeä ymmärtää. Kaikki säännöt ovat vain suuntaviivoja.

Eri tilanteissa toimii erilaiset ratkaisu. Embrace it. Mitä kappale vaatii? Tee se.

7. Yksi tekniikka, jota voit testata: kun aloittaa kappaleen, tee ensin sen lopetus. Sitten tee alku, eli miten pääset lopetukseen. Sitten biisi onkin jo valmis ja voit siirtyä seuraavaan 🙂

8. Kappaleen tekemiseen ei tarvitse mennä kauaa. Kappaleen tekemiseen ei kuulu mennä sataa tuntia tai puoli vuotta. Kaksi tuntia riittää jos olet ammattilainen. Puolikin tuntia riittää huipuille. 10 minuuttiakin riittää radiohitin tekemiseen.

Lopulta ajalla ei ole väliä. Lopputulos on ainoa mikä merkitsee.

Esimerkki: stormae – alors on dans

9. Tee biisi kännykällä, tee biisi yhdestä samplesta, tee biisi hyräilemällä. Mitään yhtä oikeaa tapaa musiikin tekemiseen ei ole. Ei edes kaupallisessa musiikissa. Taustamusaksi voi riittää hyräily ja Moby käytti biisissään jotai kännykkäarppia. Luovat ratkaisut ovat kiinnostavia ratkaisuja.

Luovat ratkaisut ovat kiinnostavia ratkaisuja. Kiinnostavat ratkaisut luovat kiinnostavaa taidetta.

Tylsä taide on tylsää. Taide on viihdettä. Jos kuuntelija ei viihdy, hän pitkästyy ja vaihtaa artistia.

10. Kappaleesi kiinnostaa kuuntelijaa 10x vähemmän kuin sinua. Tee siitä 10x kiinnostavampi.

Tähän liittyviä kysymyksiä:

  • Millaiselle kuuntelijalle kappale on suunnattu?
  • Onko se teksti edellä menevä vai melodia edellä?
  • Antaako se molempiin jotakin?

Tee musiikkia joka miellyttää sinua, niin luultavasti maailmassa on muitakin ihmisiä, joita taiteesi miellyttää.

11. Voit tehdä niin paljon kappaleita kun haluat. Mitä enemmän sen parempi tai miten vain haluat. Ei ole mitään ylärajaa kappaleiden määrälle tai julkaistuille albumeille. Tästä hyvänä esimerkkinä esim. Savant, joka julkaisee koko ajan albumeita ja on tehnyt yli 10 000 biisiä. Suomalaisista hyvä esimerkki räppäri & tuottaja Huge L, joka saattaa julkaista useita albumeita vuodessa.

Luovuus on loputon resurssi, joka täyttyy aina uudestaan ja kasvaa käytön myötä. Luovuus ruokkii itse itseään.

12. Elämiseen riittää 1000 euroa kuukaudessa, jos käytät suurimman osan aikaasi taiteen tekemiseen. Opiskelija elää 900e kuukaudessa jos nostaa lainan ja saa maksituet.

1000 euroa kuukaudessa riittää elämiseen. 600 euroakin riittää juuri ja juuri. (Sis. Kaiken)

13. Tee yhdessä muiden kanssa. Perkaa biisejä, tee uusia biisejä, tehkää valmiiksi, oli mikä oli. Yhdessä tekeminen tuo vaihtelua ja on välillä helpompaa ja hauskempaa, aina kuitenkin opettavaista ja kehittävää 🙂

Tee biisejä muiden kanssa. Pieniä biisejä, isoja biisejä, melodioita, tekstejä, jotakin.

14. Käytä presettejä, lainaa sointukierrot, käytä helppoja skaaloja. Kopioi muilta rakenteita. Yksinkertaista ja tee asiat itsellesi helpoiksi. Ole ylpeä siitä, ettet tuhlaa aikaasi ja resurssejasi epäollennaisuuksiin. Keskity olennaiseen, kuten sävellykseen.

Tekijät tekee. Kohauta olkasi sille miten asiat ”pitäisi” tehdä, ja tee mitä haluat. Saat luultavasti sellaisia tuloksia kun haluat, tai ainakin nautit tekemisestä ja se on tärkeintä.

Lopulta on tärkeintä muistaa, että musiikkia tehdään, koska se on hauskaa, antoisaa ja innostavaa. Se tuottaa fiiliksiä, joita ei välttämättä saa mistään muualta. Joten pidä hauskaa, ole oma itsesi ja antoisia musahetkiä!

Toivottaen,

Mikko J. Heikkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s