Väärässä olemisen taito

Tällä hetkellä sinulla on päässäsi ajatuksia, näkemyksiä ja uskomuksia, jotka eivät pidä todellisuudessa paikkaansa. Tälläkin hetkellä sinulla on tuhansia paikkansapitämättömiä ajatuksia. Se on hyvä asia.

wp-1480508726734.jpg

Henkilökohtaisesti huomaan olevani väärässä jatkuvasti ja tämä on erittäin hyvä asia. Opiskelen päivittäin uusia asioita, kuuntelen äänikirjoja, luen, kirjoitan, keskustelen ja kuvaan videoblogeja.

Väärässä oleminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että oppii jotain uutta. Meidän nykyinen tietämyksemme on tällä hetkellä kaikkien menneiden oppiemme summa, plus se mitä voimme yhdistellä hetkessä eli improvisoida. Siinä hetkessä, kun tajuat olevasi väärässä, olet ymmärtänyt jotakin uutta. Olet saanut jonkin uuden tiedonmurusen, joka muuttaa elämääsi.

Tämän takia itsensä ilmaiseminen puhumalla tai kirjoittamalla on niin äärimmäisen tehokasta oppimisen kanssa. Se törmäyttää tietosi ja taitosi heti todellisuuden kanssa. Voit päässäsi kuvitella osaavasi mitä hyvänsä, mutta jos et pysty tuomaan sitä todellisuudessa esiin, niin se on yhtä tyhjän kanssa. Voit sanoa olevasi mitä vain, mutta todellisuudessa ainoastaan tuloksesi kiinnostavat muita ihmisiä. Tekosi mittaavat osaamistasi, ei kuvitelmasi. Kuka tahansa voi kuvitella. Se ei vaadi paljoa. Kuka tahansa ei osaa toteuttaa käytännössä ja siitä asiantuntijalle maksetaan.

Asiantuntija on henkilö, joka tietää asiasta enemmän kuin asiakas.

Jos olen käyttänyt 10 000 tuntia filosofiaan, psykologiaan ja itsensä kehittämiseen, niin on hyvin mahdollista, että tiedän siitä enemmän kuin valtaosa ihmisistä, jotka ovat käyttäneet aikansa muihin asioihin.

Minulla taas ei ole mitään hajua esimerkiksi puutarhanhoidosta. Joku toinen henkilö, joka on käyttänyt puutarhanhoitoon vaikkapa edes 100 tuntia, on asiantuntija minuun verrattuna.

Asiantuntijuus on siis skaala, kuten niin moni asia elämässä. Käytännössä se vaihtelee nollasta sataan. Sataa voisi pitää hypoteettisena pisteenä, jossa henkilö tietää asiasta enemmän kuin kukaan toinen elossa oleva ihminen. Nolla taas on hypoteettinen piste, jossa ei tiedä asiasta mitään. Käytännössä kuitenkin, jos tietää jonkin asian olemassaolon, niin tietää siitä jotakin.

”mitä enemmän tiedän, sen enemmän tiedän mitä en tiedä.”

Mitä tämä kuuluisa lausahdus tarkoittaa?

Asiantuntija tietää aihealueensa laajuuden ja väistämättä jokainen asia linkittyy toisiin asioihin. Elämässä mikään ei tapahdu tyhjiössä. Esimerkiksi psykologia ulottuu kaikkialle, tapahtuuhan tämä kokemus sinun päässäsi ja minun päässäni. Filosofia ulottuu kaikkialle, koska filosofia tutkii metatasoja, rakenteita ja pohjapiirroksia. Ne liittyvät kaikkeen mikä on olemassa, lähtien kokemuksen rakenteesta ja päättyen tämän näppäimistön muovin molekyylikaavaan ja toimintaperiaatteisiin.

Mitä enemmän perehdyt mihin tahansa, sitä enemmän alat huomata alueita, joista et tiedäkkään vielä mitään. Otetaan esimerkiksi oma harrastukseni: musiikin tekeminen. Alussa oli idea: lähdenpä tekemään musiikkia! Latasin 15 -vuotiaana tietokoneelleni musiikinteko-ohjelman ja lähdin tutkimaan sitä, opettelemaan ja lukemaan oppaita netissä. Nyt, vuosien jälkeen, voin listata musiikin tuottamiseen liityviä osa-alueita ja tiedän suunnilleen mitä osaan missäkin:

Musiikin tuottamisen osa-alueet:

 • Ohjelman toimintaperiaatteiden osaaminen
 • Mitä on ääni? Äänen fysiikka.
 • Musiikin rakenteiden ymmärtäminen eri tasoilla, teoria
 • Musiikin filosofia: energian liikkuvuus, suspense&release, tieto eri genreistä yms.
 • Soittaminen: kitara, koskettimet, rummut yms.
 • Säveltäminen
 • Sovittaminen
 • Äänien syntetisointi: aaltomuodot, ADSR, Filtterit yms.
 • Samplaaminen
 • Efektien hallitseminen: kompressointi, EQ, reverb, delay, chorus jne.
 • Miksaaminen
 • Masterointi
 • Renderöinti
 • Laulaminen
 • Räppääminen
 • Biisien kirjoittaminen suomeksi ja englanniksi
 • Äänittäminen

Jokainen näistä osa-alueista on potentiaalisesti myös oma ammattinsa, johon voisi käyttää vaikka 100 000 tuntia elämästään. Jokainen osa-alue sisältää kymmeniä eri ala-kategorioita ja tekniikkoja, joista tiedän itse vain murto-osan.

Tietenkään kaikkea ei tarvitse hallita, eikä se välttämättä ole järkevä tavoite. Riittävä taso on riittävä. Mutta koska tiedän, että on valtavasti mitä en tiedä, pyrin olemaan aina valmiina oppimaan uutta. Pyrin siis olemaan väärässä.

Väärässä oleminen on rikkaus. Se avaa oven oppimiselle. Mielessään kuka tahansa voi leikkiä olevansa oikeassa ja tietävänsä jotain mikä ei välttämättä laisinkaan pidä paikkaansa. Pyri siis törmäyttämään ideasi todellisuuteen ja ottamaan siitä paljastuvat oivallukset käyttöösi 🙂

Terveisin,

Mikko J. Heikkinen

 

2 kommenttia artikkeliin ”Väärässä olemisen taito

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s