Sinä et ole tärkeä.

flashing cameras
Nämä tyypit eivät kuvaa sinua, eivätkä oikeastaan edes tiedä kuka olet.

TL; DR: Sinä et ole tärkeä. Voit tehdä mitä huvittaa.

Sinä et ole tärkeä. Kuten niin monet asiat elämässä, myös tämä on intuition vastainen ajatus. Mitä iloa on siitä, ettei ole tärkeä? Varsinkin kun meille on syötetty roppakaupalla sellaista ”olet uniikki, olet tärkeä, voit tehdä mitä tahansa” -viestintää, kenties jo lapsesta asti?

Noh, paradoksaalisesti se, ettei koe itseään kovin tärkeänä tai oleellisena, vapauttaa tekemään mitä lystää. Paisunut omanarvon tunne ja tärkeyden tunne johtaa suojelemiseen ja piiloutumiseen. Et uskalla yrittää mitään, koska luulet että muita kiinnostaa hemmetin paljon ja että jotenkin olisi paljon pelissä.

Oikeasti ihmisiä ei kiinnosta se mitä sinä puuhaat laisinkaan niin paljoa kuin mitä itse kuvittelet. Hyvin harvaa kiinnostaa. Siis jos mietitään yksittäisiä hetkiä jokaisen arkisessa elämässä ja jokaisen henkilökohtaista ajattelua, niin väittäisin ihmisten miettivän omia asioitaan vähintään 90% ajasta. Jopa silloinkin kun mietit ns. muiden asioita, niin saatat oikeasti miettiä, miten ne vaikuttavat sinuun itseesi. (esim. Et halua aiheuttaa muille pettymystä, koska sinulle tulee siitä huono olo.)

Syvemmällä tasolla ajateltuna ihminen miettii omia asioitaan 100% ajastaan. Tämä on se ”subjektiivinen kokemus” josta puhutaan:

Ihminen peilaa kaiken itsensä kautta, koska meillä ei ole muutakaan. Sinulla ei ole muuta kokemusta, kuin se, joka tapahtuu sinun omassa pääkopassasi. Et voi koskaan täysin päästä kenenkään pään sisään ja todella jakaa tismalleen samaa kokemusta. Tämä on yksi elämän pohjarakenteista ja se on täysin okei. Ei jäädä siihen liiaksi kiinni.
Arkisella tasolla voimme toki kuvitella miltä toisista tuntuu ja mitä he ajattelevat jne. ja se on äärimmäisen olennaista. On olemassa myös muiden subjektiiviset kokemukset.

Kuitenkin oivallus siitä, että koko tämä elämä on subjektiivinen kokemus, voi luoda liiallista tärkeysajattelua: ”koska tämä kokemus on kaikki mitä minulla on, niin tämä on tärkeää.”

On toki hyvä pitää itseään hieman tärkeänä ja pitää itsestään huolta. Mutta jos pitäisit omaa elämääsi ja itseäsi 100% super elintärkeänä, et luultavasti uskaltaisi astua ovesta ulos. Toinen ääripää on tietty, ettet pidä itseäsi yhtään tärkeänä, ja heität kaiken läskiksi. Ns. ”Sweet spot” lienee jälleen jossain keskivaiheilla, kuten niin monissa asioissa:

0% ————————-x————————100%

Liian tärkeänä suojelet itseäsi vaaroilta, eli nykymaailmassa lähinnä pahalta ololta. Se on toki pääasiassa täysin okei, mutta jos haluat jotakin muuta, jotakin uutta, niin siihen sisältyy ponnistelua ja ponnisteluun sisältyy kaikenlaisia tunteita, myös pahaa mieltä. Sekin menee ajallaan ohi.

Jos päästät liiallisesta tärkeydestäsi irti ja toteat itsellesi: ”fuk it, mä en ole kovin oleellinen, ketään ei kiinnosta mun onnistumiset tai epäonnistumiset, oon vapaa tekemään mitä haluan”. etkä ota omia ajatuksiasi ja tunteitasi liian tosissaan, pystyt helpommin kohtaamaan kaikenlaisia vastoinkäymisiä sekä onnistumisia elämässäsi. Kenties isoimpana tekijänä nimittäin liiallinen tärkeys voi aiheuttaa sen, ettei uskalla koskaan yrittää tehdä mitään minkä oikeasti kokee itselleen tärkeänä 😀

Pelkäät liikaa muiden mielipiteitä.
Pelkäät epäonnistua.
Pelkäät onnistua.
Pelkäät mitä kaikkea upeaa elämä voisikaan tarjoilla,
ja siksi et tee mitään.

Paradoksaalisesti tärkeydestä luopuminen taas mahdollistaa vaikkapa:
– uskallat pyytää kiinnostavia ihmisiä ulos
– uskallat kohdata ja lähteä selvittämään ongelmiasi
– uskallat mennä katusoittamaan
– uskallat puhua peloistasi ja tunteistasi
– uskallat lähteä toteuttamaan unelmiasi

Pelko katoaa sitä syleilemällä ja vapaus on keveä tunne 🙂

Sinä et ole tärkeä, sinä olet vapaa.

– Mikko J. Heikkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s