Myös Platon runkkasi ja kävi paskalla.

Plato-256
 fap fap

Tarkoituksellisen provosoiva otsikko, mutta onpahan terävä mielikuva. Lähes jumalhahmoksi korotettu historiallinen henkilö alkaa yhtäkkiä näyttäytymään kovin inhimillisenä.

Kuvittele Barack Obama samassa tilanteessa.

Entä Vladimir Putin?

Cheek?

Ainakin itse huomaan välillä legendojen ja brändäyksen viidakossa unohtavan sen tosiasian, että kaiken takana on aina ihminen. Ja jokaisella ihmisellä on ihmiselle tyypilliset ominaisuudet.

Filosofit saattavat siteerata Wittgensteiniä, Aristotelesta ja Nietzscheä, bisneksessä kumarretaan Seth Godinia ja Donald Trumpia, Self-helpissä Tony Robbinsia ja vaihtoehto-hippitaiteilijat palvovat Alan Wattsia ja Paramahansa Yogananadaa.

Tarkoitukseni ei missään nimessä ole loukata ketään. Kaikki edellä luettelemani henkilöt ovat kyvykkäitä ja älykkäitä yksilöitä, mutta kuolevaisia ihmisiä silti. Itsekin kuulun samaan kastiin. Kuten myös sinä, lukijani.

Kyllä, väitän olevani ihmisenä tismalleen samalla viivalla jokaisen toisen elävän ihmisen kanssa ja jokaisen, joka on koskaan elänyt.

Ihmiset ovat vain ihmisiä, ideologiat ovat vain ideologioita ja ajatukset ajatuksia. Ne ovat olemassa ihmisestä huolimatta, siinä mielessä, että kuka hyvänsä voisi niitä ajatella ja jakaa eteenpäin. Kuka hyvänsä voi saada samat oivallukset kuin Platon sai, kirjoittaa samoista asioista kuin Seth Godin ja puhua samoista asioista kuin Tony Robbins seminaareissaan. Hekin ovat vain tavallisia ihmisiä, jotka ovat perehtyneet pitkälti tiettyihin asioihin ja siksi tietävät paljon.

tony robbins
Tony Robbins

Mielestäni on tärkeää aika ajoin muistaa, että kaikki ihmiset, jotka ovat joskus eläneet, ovat olleet vain ihmisiä. Aivan joka ikinen on syönyt, juonut, paskonut ja lopulta kuollut.

Henkilökohtaisesti jokainen saa toki kuvitella mitä haluaa (kuten jokainen meistä tekee), mutta myös uskonnolliset hahmot, kuten Jeesus ja muiden uskontojen merkkihenkilöt, kuuluvat tähän kastiin. Kun mystisyyden ja legendaarisuuden verho vedetään sivuun, huomataan, että hekin olivat vain kuolevaisia ihmisiä, eivät sen kummempia kuin sinä tai minä.*

(Ja historiasta on hyvä muistaa, että me tiedämme pääasiassa vain sen, mitä joku on halunnut kertoa eteenpäin, ja sen, mitä on löydetty.)

Eli me olemme tässä mielessä samalla viivalla kaikkien koskaan eläneiden ja tällä hetkellä elävien kanssaihmistemme kanssa. Mielestäni aika päräyttävä ajatus, jonka pohtiminen on ollut itselleni hyvin antoisaa ja valaisevaa. Kun ymmärtää ja sisäistää, ettei kukaan ole yli-ihminen, vaan päinvastoin _kaikki_ on opettelun ja harjoittelun tulosta, niin uskomattomatkin teot alkavat näyttäytyä eri valossa.

Mahdottomasta tuleekin mahdollinen ja elämä aukeaa silmiesi edessä.

Oikein hyvää nykyhetkeä sinulle 🙂

Terveisin,

Mikko J. Heikkinen

 

*Mielensäpahoittajille pakollinen tarkennus: en ota kantaa uskontoihin tai kenenkään uskonnolliseen vakaumukseen. Tämä ei myöskään liity omiin uskonnollisiin näkemyksiini. Kyseessä on vain kylmän looginen päättelyketju.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s